Voedingsintolerantie: moderne hype of echt?

Wat we vaak horen, is dat voedingsintoleranties moderne hypes zijn, maar is dat ook wel zo? Wat als je echt enorm reageert op bepaalde voedingsmiddelen, maar uit testen blijkt dat je alvast geen voedingsallergie hebt. Beeld je je het dan allemaal maar in?

Een voedingsintolerantie betekent dat het lichaam gaat reageren op bepaalde (voedings)stoffen. Het hoeft daarom geen tegenreactie van je afweersysteem te zijn.

Vaak voorkomend zijn tarwe en gluten tegenwoordig, maar ook koemelk. Hoe komt dat toch eigenlijk? Want ons grootmoeder had hier toch allemaal geen last van?

Klopt! Het brood dat in die tijd gemaakt werd, bestond veelal uit volle granen. Misschien ben je zelf oud genoeg om te herinneren dat je ‘pelletjes’ terug kon vinden in het brood.

Daarnaast ging men nog vaker op ambachtelijke manier bakken, het brood had de tijd om te rijzen, nu moet het allemaal snel gaan. Men maakt gebruik van broodverbeteraars en voor het jodium hoef je het alvast niet te doen, want dit wordt er gewoon aan toegevoegd. Al deze zaken herkent ons lichaam gewoon niet. Wanneer je bovendien de tijdslijn wanneer we brood zijn beginnen eten op een klok projecteert, dan zijn we pas 5 minuten geleden voor het eerst gestart met brood. In onze (dunne) darm zorgen enzymen voor de afbraak van gluten, alsook van caseïne wat in koemelk terug te vinden is.

Maar het houdt niet op bij gluten en koemelk. Glutamaat, varkensvlees (jawel!), noten, pinda, eieren, soja, fructose, look, ui, …

Symptomen van een voedingsintolerantie zijn:

Buikpijn en krampen

Obstipatie of diarree

Vermoeidheid

Huidproblemen

Aanpak

Ikzelf ben geen fan van FODMAP* in de eerste plaats als het gaat om een voedingsintolerantie, maar vooral de focus op de darmwand gaan herstellen en niet een dieet toepassen die eerlijk gezegd enkel gaat om eliminatie, maar zonder duidelijk te stellen dat de alternatieven ook niet ok zijn. Dit doen we uiteraard ook met voeding, maar daarnaast ook met bewustzijn van het hele plaatje: body (food), mind en soul. Die horen sowieso samen. Met het stukje food help ik heel graag, vooral omdat je de cliënten in een recordtempo ziet opfleuren en de opgeblazen buik heel snel ziet minderen. Daarnaast geef ik een heel klein stukje info mee over mind en soul, hoe je voor jezelf jouw manier kan vinden in dit proces. Helemaal op jezelf of met hulp van anderen.

*FODMAP: FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galacto-oligoschariden), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) And Polyolen (sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol en isomalt).

Gelukkig zijn er tegenwoordig al heel wat alternatieven en bewustwording hier rond, maar vaak voelen we ons toch de lastige. Onthou vooral: het is jouw lijf, jouw gezondheid, jouw pijnen. Hou dus rekening met jouw behoeften, luister er naar.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *